• Aclıq qan qlükoza testi

    İnsan 8-12 saat (adətən gecə) yemək qəbul etmədikdən sonra qan şəkərinin (qanda qlükoza) səviyyəsinin yoxlanılması. Laboratoriyada aclıq qan şəkəri testi prediabet və diabet diaqnozu üçün istifadə edilən testlərdən biridir. Eyni zamanda, o, qan qlükometrindən alınan nəticələrdən istifadə edərək diabeti olan insanın müalicəsinin necə nəticə verdiyini qiymətləndirmək üçün istifadə olunur.

  • Ateroskleroz

    Damarların divarlarında xolesterinin yığılması nəticəsində yaranan damar xəstəliyi; bu kirəclər yığılıb arteriyaların daralmasına səbəb ola bilər və ya kövrəkləşib qoparaq infarkt və insulta səbəb olan qan laxtaları əmələ gətirə bilər. Ürəyi qanla təmin edən arteriyalar xüsusən də aktivliyin artması zamanı ürəyə oksigenlə zəngin qan təchizatını azaldaraq kəskin şəkildə daralır.

  • Bazal insulin (Uzun müddət təsir göstərən insulin)

    Yavaş-yavaş absorbsiya olan və inyeksiyadan sonra 4-6 saat ərzində qan şəkərini aşağı salmağa başlayan inyeksiya edilən insulin növü. Maksimal təsiri, növündən asılı olaraq, inyeksiyadan 10-18 saat sonra baş verir. Bu, yeməklər arasında və gecə ərzində qan şəkərini idarə etmək üçün bədənə aşağı səviyyədə insulin verir.

  • Beta hüceyrələri

    Beta hüceyrələri insulin istehsal edən, saxlayan və ifraz edən mədəaltı vəzidə yerləşir.

  • Bədən kütlə indeksi (BKİ)

    Normadan aşağı, normal, artıq çəkili və ya piylənmə olaraq təsnif edilmək üçün boyunuza və çəkinizə əsaslanan hesablama. Bədən kütlə indeksi çəkinizlə əlaqəli sağlamlıq problemləri riskləri haqqında sizə məlumat verir.

  • Bolyus insulini (Qısa müddətli, prandial və ya yemək vaxtı insulin)

    Bolyus insulin yemək və ya qəlyanaltı zamanı və ya ondan sonra qan şəkərində gözlənilən artımın qarşısını almaq üçün qəbul edilən əlavə insulin miqdarıdır. O, qan şəkəri yüksək olduqda da qəbul edilə bilər.

  • Diabetin fəsadları

    Diabet kəskin və xroniki xəstəliklərə səbəb olur. Kəskin fəsadlara diabetik ketoasidoz (DKA), hiperqlikemik hiperosmolyar sindromu (HHS), hiperqlikemik diabetik koma, qıcolmalar və ya huşun itirilməsi və infeksiyalar daxildir. Xroniki mikrovaskulyar fəsadlara retinopatiya (göz xəstəliyi), nefropatiya (böyrək xəstəliyi), neyropatiya (sinir xəstəliyi) və periodontit (dişi əhatə edən toxumanın iltihabı), xroniki makrovaskulyar fəsadlara isə ürək-damar xəstəliyi (qan dövranı sistemi xəstəliyi), diabetik ensefalopatiya, (beyin disfunksiyası) və diabetik pəncə sindromu (ayağın xorası və amputasiyası) daxildir.

  • Diabet (şəkərli)

    Mədəaltı vəzi kifayət qədər insulin istehsal etmədikdə və ya bədən insulindən effektiv şəkildə istifadə edə bilmədikdə yaranan vəziyyət. Ən çox görülən üç diabet növü var: tip 1, tip 2 və hestasion.

  • Diabetik pəncə

    Birbaşa diabetlə əlaqədar olaraq və ya diabetin fəsadı nəticəsində yaranan hər hansı bir xəstəliyi olan ayaq.

  • Diabetik ketoasidoz (DKA)

    Diabetik ketoasidoz bədəndə qlükoza çatışmazlığı və qanda ketonların yığılması zamanı meydana gələn vəziyyətdir. Bədən enerji üçün şəkər əvəzinə yağdan istifadə etdikdə ketonlar əmələ gəlir. Bu, bədəndə qlükoza və insulin nisbəti düzgün olmayanda baş verə bilər, çünki hüceyrələriniz enerji üçün istifadə edəcəyi lazımi şəkəri qəbul edə bilmir.

  • Fasiləsiz qlükoza monitorinqi (FQM)

    Dərinizin altına, adətən qarnınıza və ya qolunuza yerləşdirilmiş kiçik sensor vasitəsilə işləyir. Sensor hüceyrələrarası mayedə olan interstisial qlükoza səviyyənizi ölçür. Sensor bir neçə dəqiqədən bir qlükozanı yoxlayır. Ötürücü simsiz şəkildə məlumatları monitora göndərir.

  • GLP-1

    Bağırsaqda istehsal olunan hormon, mədəaltı vəzinin şəkəri qandan hüceyrələrə daşımaq üçün insulin ifraz etməsinə kömək edir. O, yeməkdən sonra qan şəkəri yüksək olduqda mədəaltı vəzinin beta hüceyrələrini insulin ifraz etmək üçün stimullaşdırır. O, həmçinin qaraciyər tərəfindən istehsal olunan şəkərin miqdarını azaltmağa kömək edir və mədənin boşalmasını ləngidir.

  • Hestasion Diabet

    Hestasion diabet ilk dəfə hamiləlik dövründə qanda şəkər səviyyəsinin artması ilə ortaya çıxan diabet növüdür.

  • Hiperqlikemiya

    Qanda yüksək qlükoza səviyyəsi. Bu, bədəndə kifayət qədər insulin olmadığı və ya qlükozanı enerjiyə çevirməli olduğu insulini istifadə edə bilmədiyi zaman baş verir. Hiperqlikemiyanın əlamətlərinə həddindən artıq susuzluq, ağzın quruması və sidiyə tez-tez getmə ehtiyacı daxildir.

  • Hipoqlikemiya

    Qanda aşağı qlükoza səviyyəsi. Bu, diabeti olan şəxs həddindən artıq insulin və ya digər diabet əleyhinə dərman qəbul etdikdə, çox az yemək yedikdə və ya əlavə qidalanma olmadan idman etdikdə baş verir. Hipoqlikemiyası olan bir şəxs əsəbi ola, titrəmə, zəiflik və ya tərləmə, baş ağrısı, bulanıq görmə və aclıq hiss edə bilər.

  • Xolesterol

    Hüceyrə divarlarının və sinirlərin vacib hissəsi olan. qaraciyərin istehsal etdiyi mumlu, qoxusuz maddə; xolesterin həzm və hormon istehsalı kimi bədən funksiyalarında mühüm rol oynayır. Xolesterol bədən tərəfindən istehsal olunmaqla yanaşı, qəbul etdiyimiz heyvan qidalarından da əldə oluna bilər. Qanda xolesterin çox miqdarda olması aşağı sıxlıqlı lipoproteinlərin (''pis'' xolesterin) adlı hissəciklərin artmasına səbəb olur, bu da damar divarlarında kirəc yığılmasını artırır və ateroskleroza səbəb olur

  • İnsulin

    Şəkərin qandan hüceyrələrə keçməsinə kömək edən mədəaltı vəzinin beta hüceyrələri tərəfindən istehsal olunan hormon. İnsulin, həm də qanda şəkərin səviyyəsinə nəzarət edərək diabetin müalicəsində inyeksiya üçün istifadə edilən dərmandır.

  • İntensiv insulin terapiyası

    İntensiv insulin terapiyası qan şəkərinizin səviyyəsinin diabeti olmayan birinin qan şəkəri səviyyəsi ilə yaxın olması üçün nəzərdə tutulmuş müalicə yanaşmasıdır. Bu müalicə qan şəkəri səviyyəsinə yaxından nəzarət etməyi və insulinin çox sayda inyeksiyalarını tələb edir.

  • İnsulin pompa

    Kəmərə taxılan və ya cibdə saxlanılan və kart ölçüsündə olan insulin cihazı. Əksər insulin pompaları dar elastik plastik borudan və dərinin altından yeridilən iynədən ibarətdir. İstifadəçilər pompanı gecə və gündüz fasiləsiz olaraq insulinlə təmin etmək üçün tənzimləyirlər. Pompalar, istifadəçi tərəfindən proqramlaşdırma və daxiletmə əsasında yemək zamanı və qan şəkərinin çox yüksək olduğu vaxtlarda bolyus insulin dozasını yeritməklə istifadə edilə bilər.

  • İnsulin dirənci (rezistentlik)

    İnsulinin əzələ, yağ və qaraciyər hüceyrələrinə təsirinin zəiflədiyini göstərən vəziyyət; bu təsir həm bədəndə istehsal olunan insulinlə, həm də insulin inyeksiyaları ilə baş verə bilər. Buna görə qan şəkərini azaltmaq üçün daha yüksək insulin dozaları tələb olunur.

    İnsulin dirənc sindromu və ya metabolik sindrom Bu sindrom tip 2 diabet və ürək xəstəliyinin inkişaf riskini artıran vəziyyətlər toplusu ilə müəyyən edilir. Bu vəziyyətin diaqnostikası vacibdir, çünki siz bununla riski azaldaraq sağlamlığınızı yaxşılaşdıra bilərsiniz.

  • İnsulin vahidi

    İnsulinin əsas ölçüsü; U-100 insulinin ən çox yayılmış konsentrasiyasıdır. U-100 - hər millilitr (ml) mayedə 100 vahid insulinin olması deməkdir.

  • Karbonhidrat

    Karbohidratlar qan şəkərinin səviyyəsini yüksəldən əsas qida növləridir. Həzm sisteminiz karbohidratları qlükoza (şəkər) halına gətirir və sonra bu şəkəri hüceyrələriniz üçün enerji mənbəyi kimi istifadə edir. Qidalarda 3 əsas karbohidrat növü var: nişastalar (mürəkkəb karbohidratlar), şəkərlər (sadə karbohidratlar) və lif. Lif meyvələr, tərəvəzlər və qoz-fındıqlar da daxil olmaqla, bitki qidalarının həzm edə bilməyəcəyiniz hissəsidir

  • Ketonlar

    Bədənin enerji resursu kimi istifadə etmək üçün yağları və yağ turşularını parçaladığı zaman əmələ gələn üzvi birləşmələr. Bu, adətən, bədəndə kifayət qədər şəkər və ya karbohidrat olmadıqda və ya orqanizm şəkərdən səmərəli şəkildə istifadə edə bilmədikdə baş verir. Ketonların yüksək səviyyələri təhlükəli olduğuna görə, sidik testi bədəninizdəki ketonların səviyyəsini yoxlamaq üçün bir üsuldur.

  • Qeyri-insulin dərmanlar

    Diabetin müalicəsi üçün peroral və ya inyeksiya yolu ilə qəbul edilən qeyri-insulin dərmanlar.

    Qlikozilləşdirilmiş hemoqlobin A1c (HbA1c)
    Son 2-3 ay ərzində orta qan şəkəri səviyyənizi göstərən test. Nəticələr diabetinizin nə qədər yaxşı idarə olunduğunu göstərir. HbA1c testi bunu qırmızı qan hüceyrələrinizdəki hemoqlobinin tərkibindəki şəkərin (qlükoza) miqdarını ölçməklə edir. Daha çox şəkər (qlükoza) daha yüksək HbA1c deməkdir.

  • Qlükozaya tolerantlığın pozulması

    Normal qan qlükozasından yüksək olan, lakin diabet üçün diaqnostik həddən aşağı olan qan qlükozası. Bu test peroral şəkildə standart miqdarda qlükoza qəbul etməklə aparılır.

  • Qan şəkəri

    Və ya qan qlükozası. Qanda olan əsas şəkər (qlükoza) və bədənin əsas enerji mənbəyidir.

  • Qlükaqon

    Mədəaltı vəzinin alfa hüceyrələri tərəfindən ifraz olunan hormon, qan şəkəriniz çox aşağı olduqda qaraciyərdə yığılan şəkərin sərbəst buraxılmasına kömək edir. Qlükaqon inyeksiya şəklində mövcuddur və ağır hipoqlikemiyada qan şəkərini tez şəkildə yüksəltmək üçün istifadə edilə bilər.

  • Qlikemik indeks (QI)

    Standart istinad qida ilə müqayisədə qidanın qan qlükozasına təsirinə əsaslanan karbohidrat tərkibli qidaların sıralanması. Yüksək qlikemik indeksinə malik qidalar qanda qlükoza səviyyəsini orta və ya aşağı qlikemik indeksli qidalara nisbətən daha sürətlə artırır.

  • Mq/dL milliqramlar / desitlitr

    Müəyyən miqdarda maye içərisində maddənin konsentrasiyasını göstərən ölçü vahidi. ABŞ-da qan şəkəri (qan qlükoza) nəticələri mq/dL olaraq bildirilir. Digər ölkələr litr başına millimol (mmol/L) istifadə edirlər. Mmol/L-dən mq/dL-ə çevirmək üçün mmol/L-ni 18-ə vurun. Məsələn: 10 mmol/L x 18 = 180 mq/dL.

  • Mədəaltı vəzi

    Mədənin arxasında yerləşən böyük ölçülü vəz. Mədəaltı vəzi orqanizmə qida həzm etmək üçün təkcə mədəaltı vəzi şirələri və ya fermentlər istehsal etmir, həm də qlükoza mübadiləsi üçün vacib olan insulin və qlükaqon kimi hormonlar da istehsal edir.

  • Neyropatiya

    Və ya diabetik neyropatiya. Yüksək qan şəkərinin səbəb olduğu, tez-tez ayaq nahiyələrində və digər bölgələrdə ağrı və uyuşmaların yaranmasına gətirib çıxaran bir növ sinir zədələnməsi.

  • Pozulmuş aclıq qlükozası

    Normal qan qlükozasından yüksək olan, lakin diabet üçün diaqnostik həddən aşağı olan qan qlükozasıdır. Adətən ac qaldıqdan (adətən bir gecə) sonra yoxlanılır.

  • Piylənmə

    Bu termin artıq bədən yağını təsvir etmək üçün istifadə olunur; o, insanın çəkisi və boyu, yaxud bədən kütləsi indeksinə (BKİ) əsasən müəyyən edilir. 30-dan yuxarı olan bədən kütlə indeksi piylənmə olaraq təsnif edilir. Piylənmə bədəninizi insulinin təsirinə qarşı müqavimətini azaldır. Pylənmənin diabet üçün risk faktoru olduğu düşünülür.

  • Postprandial qlükoza testi

    Yeməkdən sonra plazmadakı qlükoza miqdarını təyin edən qan qlükoza testidir. Bu test yemək yedikdən sonra bədəninizin şəkər və nişastaya necə reaksiya verdiyini görmək üçün edilir.

  • Prediabet

    Qlükozaya tolerantlığın pozulması da adlanan prediabet, insanın qanında qlükoza səviyyəsinin yüksək olması, lakin diabet diaqnozu qoyulacaq qədər çox olmamasıdır. Prediabet tip 2 diabetin erkən əlamətidir. İnsulin dirənci (bədən lazım olduğu kimi insulini istifadə etmədikdə) prediabetin başqa bir əlamətdir.

  • Tip 1 diabet

    Mədəaltı vəzinin insulin istehsal edən hüceyrələrinin (beta hüceyrələri adlanır) zədələndiyi diabet növü; tip 1 diabetli insanlar az və ya heç insulin istehsal etmirlər, buna görə də qlükoza enerji kimi istifadə edilmək üçün orqanizmin hüceyrələrinə daxil ola bilmir. Bu qan şəkərinin yüksəlməsinə səbəb olur. Tip 1 diabetli insanlar qan şəkərinə nəzarət etmək üçün insulin inyeksiyalarından istifadə etməlidirlər.

  • Tip 2 diabet

    İstehsal edilən insulinin kifayət etmədiyi və ya insan bədəninin mövcud olan insulin miqdarına normal reaksiya vermədiyi bir diabet növü; buna görə də qanda olan qlükoza enerji kimi istifadə edilmək üçün orqanizmin hüceyrələrinə daxil ola bilmir. Bu, qanda qlükoza (şəkər) səviyyəsinin artması ilə nəticələnir.

  • Triqliserid

    Qəbul etdiyimiz qidalardan qanla daşınan yağlar; kərə yağı, marqarinlər və yağlar da daxil olmaqla qəbul etdiyimiz yağların əksəriyyəti triqliserid şəklindədir. Artıq triqliseridlər bütün bədəndəki yağ hüceyrələrində saxlanılır. Bədənin qandan bu növ yağları çıxarmaq üçün insulinə ehtiyacı var.

  • Ürək-damar xəstəliyi

    Qan dövranı sisteminin xəstəlikləri vəpozulmalar;: ürək, ürəyin qan damarları və bütün bədənə və beyinə (həmçinin beynin daxilinə) gedən qan damar sistemi.

    Ürək-damar xəstəliyinə ümumiyyətlə daralmış və ya tıxanmış qan damarlarını əhatə edən vəziyyətlər aiddir.

  • Yüksək qan təzyiqi

    Qanın normaldan daha böyük bir qüvvə ilə qan damarlarından axdığı vəziyyət; yüksək qan təzyiqi ürəyi gərginləşdirir, damarlara zərər verir, infarkt, insult və böyrək problemləri riskini artırır; buna "hipertoniya" da deyilir. Diabetli insanlarda qan təzyiqi üçün hədəf 130/80-dən azdır.

  • Şəkərli diabet nədir?

    Bu, qanda qlükoza səviyyəsinin davamlı artması simptomu altında birləşdirilmiş xəstəliklər qrupudur. Xəstəliyin mexanizmi müxtəlif ola bilər: mədəaltı vəzidə kifayət qədər insulin sintez edilmir və ya onun təsiri pozulmuşdur. Xəstəlik həmçinin xroniki gedişi və karbohidrat, yağ, zülal, mineral və su-duz maddələr mübadiləsinin pozulması ilə xarakterizə olunur.

  • Tip 1 şəkərli diabetin inkişaf etməsinin səbəbi nədir?

    Tip 1 şəkərli diabetin səbəbi mədəaltı vəzinin insulin sintez edən hüceyrələrinin (beta-hüceyrələrin) məhv olmasıdır, nəticədə nəzərəçarpan insulin çatışmazlığı və ya başqa sözlə desək, mütləq insulin çatışmazlığı yaranır və bu vəziyyət hüceyrələrin ac qalmasına gətirib çıxarır. Hüceyrələrin məhvi hələlik alimlərə məlum olmayan səbəbdən başlanan immun proses nəticəsində baş verir, bu proses zamanı orqanizm mədəaltı vəzinin öz hüceyrələrini yad hüceyrələr kimi qəbul edir və onların məhv olması üçün anticisimlər hasil edir.

  • Tip 2 şəkərli diabetin inkişaf etməsinin səbəbləri nələrdir?

    Şəkərli diabetin bu tipinin əsasında başlıca olaraq, toxumaların insulinə qarşı qeyri-həssaslığı dayanır (insulinə qarşı rezistentlik). Bu halda orqanizmdə insulinin sintezi normal və hətta yüksəlmiş ola bilər.

    Tip 2 şəkərli diabet zamanı insulinə qarşı rezistentliyə əlavə olaraq, mədəaltı vəzinin tükənməsi də müşahidə edilə bilər ki, bu da mədəaltı vəzi tərəfindən insulinin kifayət miqdarda sintezinin azalmasına və ya hətta dayanmasına gətirib çıxara bilər.

    Tip 2 şəkərli diabetin inkişafının risk amili piylənmədir.

    Bu xəstəliyin inkişafında genetika (yaxın qohumları şəkərli diabetdən əziyyət çəkən insanlarda xəstəliyin inkişaf etmə tezliyi daha yüksəkdir), qeyri-düzgün qidalanma və oturaq həyat tərzi əhəmiyyət kəsb edir.

  • Məndə piylənmə yoxdur (bədən kütlə indeksim normaldır), lakin tip 2 şəkərli diabet var, bu mümkündürmü?

    Tip 2 şəkərli diabetin inkişafında piyin məhz qarın nahiyəsində toplanması mühüm rol oynayır. Buna görə də, qadınlarda bel dairəsinin 80 sm-dən, kişilərdə isə 94 sm-dən çox olması zamanı bu xəstəliyin inkişaf etmə riski artır.

  • Şəkərli diabetin inkişaf etməsindən nə zaman şübhələnmək olar?

    Güclü susuzluq, ağızda quruluq, sidik ifrazının tezləşməsi, bədən çəkisinin azalması kimi simptomlar meydana çıxdıqda, bu xəstəliyin inkişaf etməsindən şübhələnmək olar.

    Tip 2 şəkərli diabet, adətən, hansı yaşda inkişaf edir?

    Xəstəlik çox zaman 40 yaşdan yuxarı yaşlarda inkişaf edir, lakin son zamanlar bu xəstəlik "cavanlaşır", yəni piylənmə probleminin yayılması ilə əlaqədar olaraq, getdikcə daha gənc yaşlarda meydana çıxmağa başlayır.

  • Tip 1 şəkərli diabet, adətən, hansı yaşda inkişaf edir?

    Bir qayda olaraq, tip 1 şəkərli diabet uşaqlarda və gənc yaşlarda inkişaf edir, lakin bunu əsas meyar kimi nəzərdən keçirmək lazım deyildir. Təbii ki, yalnız ixtisaslı mütəxəssis düzgün diaqnoz qoya bilər, lakin siz özünüz xəstəlikdən şübhələnə bilərsiniz.

  • Qlikohemoqlobin nədir və bu qan analizini hansı tezliklə vermək lazımdır?

    Şəkərli diabet (həm tip 1, həm də tip 2) mövcud olduqda, qlikohemoqlobinin səviyyəsini 3-4 ayda 1 dəfə müəyyən etmək lazımdır, belə ki, bu, xəstəliyin kompensasiya olunma göstəricisidir və həmin müddət ərzində qanda qlükozanın orta səviyyəsini göstərir.

    Qlikohemoqlobinin hədəf göstəricisi hər bir pasiyent üçün həkim tərəfindən fərdi qaydada müəyyən edilir. Bu göstərici xəstəliyin kompensasiya olunma dərəcəsindən, xroniki ağırlaşmaların mövcudluğundan və yanaşı patologiyadan asılıdır.

  • Qlükozanın səviyyəsinin daha tez-tez ölçülməsi nə zaman tələb olunur?

    • Hamiləlik dövründə;
    • Fiziki yüklənməyə qədər, fiziki yüklənmə zamanı və ondan sonra;
    • Alkoqol qəbulundan sonra;
    • Əgər xəstələnmisinizsə, əlavə ölçmələri hər 3-4 saatdan bir yerinə yetirməlisiniz;
    • Əgər müalicəniz dəyişdirilmişdirsə (preparatın dəyişdirilməsi və ya onun qəbulunun tam dayandırılması, insulin pompasına keçid və s.);
    • Əgər həyat tərziniz əhəmiyyətli dərəcədə dəyişilmişdirsə;
    • Çəkinin dəyişilməsi zamanı;
    • Avtomobili idarə etməzdən əvvəl.
  • Hipoqlikemiya nədir? (Qanda qlükozanın hansı səviyyəsi aşağı hesab edilir?)

    Hipoqlikemiya — qanda qlükozanın səviyyəsinin 3,9 mmol/l və daha aşağı olmasıdır.

  • Mən pis yatıram, çox zaman qorxulu yuxular görürəm, tər içində oyanıram və özümü əzgin hiss edirəm. Bu, qlükozanın səviyyəsi ilə əlaqəli ola bilərmi?

    Tərləmə, gecələr qorxulu yuxugörmələr, yuxudan oyanmanın çətinləşməsi və səhərlər baş ağrısı gecə hipoqlikemiyasının (qanda qlükozanın səviyyəsinin 3,9 mmol/l-dən aşağı olmasının) simptomları ola bilər. Gecə vaxtı qlükozanın səviyyəsini ölçün və şəkərsalıcı müalicənin tənzimlənməsi üçün həkimə müraciət edin.

    Hipoqlikemiya epizodları barədə həkiminizə mütləq məlumat verin!

  • Mən hipoqlikemiya simptomları (əsmə, tərləmə, ürəkdöyünmə və s.) hiss edirəm, qlükozanın səviyyəsini qlükometrlə ölçmədən dərhal nə isə yeyə bilərəmmi?

    Qlükozanın səviyyəsi uzun müddət yüksək olmuş insanlarda hipoqlikemiyanın xəbərdaredici əlamətlərinə bənzəyən simptomlar qlükozanın səviyyəsi 3,9 mmol/l-dən yüksək olduqda da meydana çıxa bilər. Belə hallarda heç bir xüsusi hərəkət tələb olunmur. Bu vəziyyətdə karbohidratların qəbulu qlükozanın səviyyəsinin daha çox artmasına səbəb olacaqdır. Hipoqlikemiyanın xəbərdaredici əlamətlərinə bənzəyən simptomlar zamanı həmişə karbohidratları qəbul etməzdən əvvəl qlükometrdən istifadə edin!

  • Əgər səhər (nahar, şam) yeməyi yeməyə hazırlaşıramsa və qanımda qlükozanın səviyyəsi aşağıdırsa, insulin inyeksiyası etmədən sadəcə yemək yeyə bilərəmmi?

    Xeyr, öz təhlükəsizliyinizi təmin etmək üçün əvvəlcə hipoqlikemiyanı aradan qaldırmalı, yəni 15 qram tez mənimsənilən karbohidrat yeməli və ya içməli və 15 dəqiqədən sonra qlükozanın səviyyəsini təkrar ölçməlisiniz. Bu hərəkətləri qlükozanın səviyyəsi 4,0 mmol/l-dən yüksək olana qədər davam etdirmək lazımdır. Bu cür alqoritm sizi qlükoza səviyyəsinin daha təhlükəli enməsindən qoruyacaqdır. Bundan sonra, qəbul etməyi planlaşdırdığınız yeməyə uyğun insulinin adi dozasını yeritmək lazımdır.

  • Qanda qlükozanın səviyyəsi aşağı olduqda, nə yemək olar?

    15 qram "tez mənimsənilən karbohidrat" yemək və ya içmək lazımdır. Onlar tez sorulur və qanda qlükozanın səviyyəsini daha operativ şəkildə yüksəldirlər.

    Bu, şəkər (4-6 parça və ya 1 xörək qaşığı), meyvə şirəsi və ya tərkibində şəkər əvəzedicilər olmayan qazlı içki (təxminən ½ stəkan) ola bilər.

    Hipoqlikemiyanın müalicəsi üçün çörək, meyvələr, şokolad, pirojna, konfet uyğun deyil, çünki bu məhsullar şəkərin səviyyəsini həddən artıq yavaş qaldırırlar.

  • Hipoqlikemiyanın səbəbləri nələrdir? (Qanda qlükozanın səviyyəsi nə səbəbdən çox aşağı düşə bilər?)

    Hipoqlikemiyanın (qanda qlükozanın səviyyəsinin 3,9 mmol/l və daha aşağı olmasının) səbəbləri aşağıdakı vəziyyətlər ola bilər:

    • insulin inyeksiyasından sonra qida qəbulu ötürüldükdə kifayət miqdarda qidanın qəbul edilməməsi və ya həddən az miqdarda qida qəbulu;
    • həddən artıq miqdarda insulin yeridildiyi zaman: insulinin dozası düzgün hesablanmadıqda və ya uzun müddətli və qısa müddətli insulinlər səhv salındıqda;
    • fiziki yüklənmə zamanı və ondan sonra;
    • alkoqolun qəbulu zamanı;
    • insulinin inyeksiya yeri dəyişdirildiyi zaman. Bu, lipodistrofiyaların (dərialtı piy toxumasında dəyişikliklərin) mövcud olması zamanı baş verir.
    • insulinin əzələdaxili yeridilməsi.
  • Hipoqlikemiyanın simptomları hansılardır? (Qanımda qlükozanın səviyyəsinin aşağı olduğunu necə hiss edə bilərəm?)

    Qanda qlükozanın səviyyəsi aşağı düşdükdə, siz xəbərdaredici simptomlar hiss edə bilərsiniz:

    • tərləmə;
    • qıcıqlanma, aqressivlik, əhvalın dəyişməsi;
    • aclıq hissi;
    • əsmə;
    • ürəkdöyünmə;
    • dodaqların, barmaqların və dilin keyləşməsi.

    Əgər qlükozanın səviyyəsi azalmağa davam edirsə və beyin hüceyrələrinə qida maddələri çatışmırsa, o zaman aşağıdakı hallar baş verir:

    • başgicəllənmə;
    • baş ağrısı;
    • yuxululuq;
    • zəiflik;
    • bulanıq görmə, eşitmə ilə bağlı problemlər;
    • diqqətin pozulması.

    Göstərilmiş simptomları hiss etdiyiniz halda, dərhal qlükometrin köməyi ilə qanda qlükozanın səviyyəsini ölçün.

  • Hiperqlikemik hiperosmolyar vəziyyətin simptomları hansılardır?

    • sidik ifrazının tezləşməsi;
    • güclü susuzluq hissi;
    • çəkinin azalması;
    • müxtəlif nevroloji simptomlar: qlükozanın səviyyəsi nə qədər yüksəkdirsə, şüurun pozulması da bir o qədər güclüdür;
    • daha gec simptomlar: qan təzyiqinin aşağı olması, nəbz vurğularının artması.
  • Hiperqlikemik hiperosmolyar vəziyyət hansı səbəbdən inkişaf edir?

    Onun əsasında insulinin çatışmazlığı və insulinin antaqonist hormonlarının (yəni əks təsirə malik olan hormonların) – qlükaqonun, adrenalinin, kortizolun və böyümə hormonunun səviyyəsinin artması dayanır. Daha əvvəl mövcud olmuş insulin çatışmazlığı və ya insulinə qarşı rezistentlik fonunda fizioloji stress insulinin kəskin çatışmazlığına səbəb ola bilər.

    Ketoasidozdan fərqli olaraq, hiperqlikemik hiperosmolyar vəziyyətdə qanda çox miqdarda ketonlar aşkar edilmir və qanın pH göstəricisinin əhəmiyyətli dərəcədə dəyişməsi baş vermir.

  • Hiperqlikemik hiperosmolyar vəziyyət nədir?

    Bu – şəkərli diabetin kəskin, həyat üçün təhlükəli ağırlaşmasıdır, müalicəsi stasionar şəraitində həyata keçirilir. Bu vəziyyət üçün aşağıdakı əlamətlər səciyyəvidir:

    • qanda şəkərin səviyyəsinin çox yüksək olması (33,3 mmol/l və daha yüksək);
    • qanın osmolyarlığının yüksəlməsi;
    • güclü susuzlaşma;
    • huşun müxtəlif dərəcəli pozulmaları və ya koma.
  • Diabetik ketoasidoz nədir?

    Bu – insulinin nəzərəçarpan çatışmazlığı nəticəsində inkişaf edən vəziyyətdir. Susuzlaşma, qanda qlükozanın və "ketonlar" adlandırılan üzvi turşuların səviyyəsinin yüksəlməsi ilə müşayiət olunur.

    Diabetik ketoasidoz orqanizmdə müxtəlif proseslərin əhəmiyyətli dərəcədə pozulmalarına gətirib çıxarır və buna görə də aktiv müalicə tələb edir.

    Adətən, tip 1 şəkərli diabeti olan insanlarda meydana çıxır, lakin tip 2 şəkərli diabet zamanı da inkişaf edə bilər. Bu, kifayət qədər nadir hallarda baş verir və çox zaman ağır dərəcəli yanaşı xəstəlik səbəbindən yaranır.

  • Diabetik ketoasidozun simptomları hansılardır?

    • Qlükozanın səviyyəsinin yüksəlməsi (13,9 mmol/l-dən yuxarı);
    • sidikdə ketonların səviyyəsinin yüksəlməsi (5 mmol/l-dən yuxarı);
    • sidik ifrazının tezləşməsi;
    • susuzluq hissi;
    • qarında və əzələlərdə ağrı;
    • qusma;
    • baş ağrısı;
    • iştahanın itməsi;
    • ümumi zəiflik;
    • nəfəsdən şirintəhər, meyvə qoxusunun gəlməsi.
  • Şəkərli diabet zamanı hansı hallarda fiziki yüklənmələri yerinə yetirmək olmaz?

    • Şəkərli diabetin kəskin ağırlaşmaları (diabetik ketoasidoz, hipoqlikemiya, hiperosmolyar hiperqlikemik vəziyyət);
    • Kəskin ürək-damar xəstəlikləri (miokard infarktı, insult);
    • Şüşəvarı cismə qansızmalar, torlu qişanın qopması;
    • Bəzi hallarda dializ zamanı;
    • "Diabetik pəncə" sindromu zamanı pəncəyə yüklənmə istisna edilməlidir.

    Əgər sizdə şəkərli diabetin xroniki ağırlaşması vardırsa, hansı fiziki yüklənmələri yerinə yetirə biləcəyinizi müalicə həkiminizlə müzakirə edin.

  • Məndə tip 2 şəkərli diabet vardır. Mən idmanla/fiziki aktivlik ilə məşğul ola bilərəmmi?

    Şəkərli diabet fiziki yüklənmələrin yerinə yetirilməsi və idmanla məşğul olmaq üçün əks-göstəriş deyildir.

  • Qlükozanın səviyyəsi nə dərəcədə tez-tez ölçülməlidir (mən tablet və ya inyeksiya şəklində olan şəkərsalıcı preparatlar qəbul edirəm)?

    Qanda qlükozanın səviyyəsinin ölçülməsinin zəruri tezliyini müalicə həkiminizlə müzakirə edin.
    Tövsiyələrə əsasən, tablet və ya inyeksiya şəklində olan şəkərsalıcı preparatlar qəbul edən pasiyentlərə qlükozanın səviyyəsini hər gün gündə 1 dəfədən az olmayaraq, habelə həftədə bir dəfə gündə 4 dəfədən az olmayaraq ölçmək məsləhət görülür. Qlükozanın aşağıdakı vaxtlarda ölçülməsi daha vacib hesab edilir:

    • Acqarına vəziyyətdə;
    • Yeməkdən 2 saat sonra (hamiləlik dövründə – 1 saat sonra);
    • Yatmazdan əvvəl.
  • Tövsiyələrə uyğun olaraq, qlükozanın səviyyəsi nə dərəcədə tez-tez ölçülməlidir (mən insulindən istifadə edirəm)?

    • Acqarına vəziyyətdə (qanda qlükozanın səviyyəsinin ölçülməsinin zəruri tezliyini müalicə həkiminizlə müzakirə edin);
    • İnsulinin yeridilməsinin tələb olunduğu hər bir qida qəbulundan əvvəl;
    • Yeməkdən 2 saat sonra (hamiləlik dövründə – 1 saat sonra);
    • Yatmazdan əvvəl, zəruri hallarda – gecə.
  • Nə səbəbdən qlükometr qlükozanın səviyyəsinin yanlış qiymətini göstərə bilər?

    Bu, aşağıdakı hallarda mümkündür:

    • Ölçmə prosedurundan əvvəl əllərinizi yumamısınız.
    • Ölçmə prosedurundan əvvəl əllərinizi qurutmamısınız və barmaqların səthində qan damcısı su ilə qarışıb.
    • Ölçmə prosedurundan əvvəl spirtdən və ya spirt tərkibli salfetlərdən istifadə etmisiniz.
    • Əllərinizdə qida qalıqları qalıb.
    • Yararlılıq müddəti bitmiş test zolaqlarından və ya sizin qlükometrinizə uyğun olmayan zolaqlardan istifadə etmisiniz.
    • Test zolaqlarının saxlanma qaydaları pozulub.
    • Qlükometr xarab olub.
  • Qlükometrdən istifadə etməzdən əvvəl spirtli salfetlərdən istifadə etmək lazımdırmı?

    Əgər əllərinizi yumusunuzsa, qlükozanın səviyyəsinin ölçülməsindən əvvəl spirtli salfetlərin istifadəsinə ehtiyac yoxdur. Qan damcısının spirtlə qarışması qlükometrin göstəricilərinin təhrif olunmasına gətirib çıxara bilər.

  • Qlükozanın səviyyəsinin ölçülməsindən əvvəl əllərimi heç yerdə yuya bilməsəm, nə etməliyəm?

    Tərkibində spirt olmayan gigiyenik salfetlərdən istifadə etmək olar. Bu cür salfetlər olmadıqda, qanın birinci damcısını təmiz parça (məsələn, burun dəsmalı, paltarın kənarı) ilə silmək və qanın ikinci damcısı ilə qlükozanın səviyyəsinin ölçülməsini yerinə yetirmək olar.

  • Mən şəkərsiz çay içə bilmirəm, şəkər əvəzinə nədən istifadə edə bilərəm?

    Süni şirinləşdiricilərin iki növü mövcuddur – şəkər əvəzedicilər (tərkibində kalorilər vardır) və şirinləşdiricilər (tərkibində kalorilər yoxdur).

    Şəkər əvəzedicilərə fruktoza, ksilit və sorbit aiddir. Onlar qanda qlükozanın səviyyəsini artırırlar və tip 2 şəkərli diabet zamanı istifadə edilmələri arzu olunan deyil. Onlar çox zaman "diabetik məhsullar"ın tərkibinə daxil edilir.

    Şirinləşdiricilərə saxarin, aspartam, sukraloza, asesulfam, siklamat və digərləri aiddir. Onlar qanda qlükozanın səviyyəsini artırmırlar və yeməyin dad keyfiyyətlərinin yaxşılaşdırılması üçün istifadə edilə bilərlər.

  • Şəkərli diabet zamanı hansı məhsullardan istifadə etmək olmaz?

    Aşağıdakı məhsulların qəbulunu minimuma endirmək və ya onları qida rasionundan çıxarmaq lazımdır:

    • Tərkibində yağların (xüsusilə trans-yağların) miqdarının yüksək olduğu məhsullar ‒ yağ, iç yağı, marqarin, mayonez və hazır souslar, yağlı ət növləri (qoyun əti), hisə verilmiş məhsullar, kolbasalar, yağlı balıq növləri (treska, paltus, nərə, siyənək), yağlı kəsmik və pendir, günəbaxan tumları;
    • "Tez mənimsənilən" karbohidratlarla zəngin olan məhsullar ‒ şəkər, bal, mürəbbə, dondurma, şokolad, konfet, şirələr və şirin qazlı sular və s.;
    • Alkoqollu içkilər.
  • Şəkərli diabet zamanı hansı məhsullar məhdudiyyətsiz istifadə edilə bilər?

    • Tərkibində nişasta olan tərəvəzlər (kartof, qarğıdalı, yetişmiş paxlalı bitkilər) istisna olmaqla, bütün tərəvəzlər;
    • Göbələklər;
    • Kalorisiz içkilər (çay, sadə qəhvə (şəkərsiz, südsüz və qaymaqsız), su);
  • Karbohidratların hansı növləri var

    Karbohidratlar "tez" və "yavaş" mənimsənilən olur. "Tez mənimsənilən" karbohidratlar yüksək qlikemik indeksə (70 və daha yuxarı) malikdirlər və qanda qlükozanın səviyyəsini tez bir zamanda artırırlar, "yavaş mənimsənilən" karbohidratların qlikemik indeksi aşağıdır (55 və daha aşağı) və onlar qlükozanın səviyyəsini daha ləng artırırlar.

    "Tez mənimsənilən" karbohidratlar — şəkər, mürəbbə, bal, ağ çörək və buğda unundan hazırlanan çörək-bulka məmulatları və sairədir. "Yavaş mənimsənilən" karbohidratlar — bərk buğda növlərindən hazırlanmış makaron, arpa, bulqur, paxlalı bitkilər, tam taxıl çörəyi və sairədir.

  • Çoxlu şirin məhsullar qəbul etməklə diabet yaranma ehtimalı olarmı?

    Xeyr, şəkərli diabet şirin məhsulların həddən artıq istifadəsi səbəbindən baş vermir. Lakin pəhrizin uzun müddətli pozulması piylənməyə gətirib çıxara bilər, piylənmə isə tip 2 şəkərli diabetin inkişafının risk amillərindən biridir.

  • Şəkərli diabet və ürəyin işemik xəstəliyi arasında hansı qarşılıqlı əlaqə mövcuddur?

    Qanda qlükoza səviyyəsinin uzun müddətli xroniki yüksəlməsi, qanda qlükoza səviyyəsinin dəyişkənliyi (yəni, qlükoza səviyyəsinin yüksək göstəricilərdən aşağı göstəricilərə və əksinə "sıçrayışları" zamanı) ürəyin işini tənzimləyən sinirlər zədələnə bilər. Bu zaman ürək ritminin müxtəlif pozulmaları inkişaf edir və hətta ürək tutmaları zamanı ağrının olmaması müşahidə edilə bilər.

  • Diabetik periferik neyropatiya / polineyropatiya nədir?

    Bu, şəkərli diabetin, qanda yüksək qlükoza səviyyəsinin uzun müddətli təsiri nəticəsində sinir liflərinin zədələnməsinə gətirib çıxaran ağırlaşmasıdır.

  • Diabetik retinopatiya nədir?

    Diabetik retinopatiya — şəkərli diabetin gözlər tərəfindən ağırlaşmasıdır. Bu ağırlaşmanın təzahürləri heç də hər zaman görmə itiliyinə təsir etmir və artıq gec mərhələdə, dəyişikliklər geri dönməyən olduqda aşkar oluna bilir.

    Buna görə də, ildə ən azı 1 dəfə oftalmoloqun müayinəsindən keçmək və görmə itiliyinin azalması, bulanıq görmə, gözlərin qarşısında pərdənin və ya üzən ləkələrin yaranması kimi əlamətlərə diqqət yetirmək lazımdır. Hər hansı dəyişikliklər və ya xoşagəlməz hisslər baş verdikdə, dərhal həkimə müraciət etmək lazımdır.

  • Tip 2 şəkərli diabet zamanı hansı hallarda insulin təyin edilə bilər?

    Adətən, tip 2 şəkərli diabet zamanı pəhrizin, müntəzəm fiziki hərəkətlərin və tablet və ya inyeksiya formasında (insulin deyil) olan şəkərsalıcı preparatların köməyi ilə qlükozanın səviyyəsini tənzimləmək mümkündür. Lakin elə vəziyyətlər olur ki, müalicə həkiminin qərarı ilə pasiyentə insulinin təyin edilməsi göstəriş ola bilər:

    • tablet və ya inyeksiya formasında (insulin deyil) olan şəkərsalıcı preparatlarla müalicə fonunda qanda qlükozanın səviyyəsi yüksək olaraq qalırsa;
    • tablet və ya inyeksiya formasında (insulin deyil) olan şəkərsalıcı preparatların qəbulu üçün əks-göstərişlər və ya dözümsüzlük vardırsa;
    • ketoasidoz zamanı (şəkərli diabetin ağırlaşmasıdır, qanda qlükozanın uzun müddətli, həddən artıq yüksək səviyyəsi ilə xarakterizə olunur);
    • tip 2 şəkərli diabet diaqnozu qoyulduğu zaman və qanda qlükozanın səviyyəsi yüksək olduqda müvəqqəti olaraq;
    • kəskin xəstəliklərin inkişaf etməsi və ya xroniki yanaşı xəstəliklərin kəskinləşməsi zamanı müvəqqəti olaraq;
    • cərrahiyyə əməliyyatlarının aparılması üçün müvəqqəti olaraq.

    Həmçinin müalicə həkiminin insulinin təyin olunmasını zəruri hesab etdiyi digər vəziyyətlər.

  • Tip 1 şəkərli diabetin hansı müalicə üsulları mövcuddur?

    Tip 1 şəkərli diabetin yeganə düzgün müalicə üsulu — insulinin dərialtı yeridilməsidir.

  • Diabetik nefropatiya nədir?

    Diabetik nefropatiya —şəkərli diabetin böyrəklər tərəfindən ağırlaşmasıdır.

    Tip 1 və tip 2 şəkərli diabet zamanı yarana bilər, böyrək toxumasının xırda qan damarlarının zədələnməsi ilə əlaqədardır. Bu proses zülal molekullarının qandan sidiyə sızmasına səbəb olur ki, bu da həmçinin zədələyici təsir göstərir və zaman keçdikcə böyrəklər tədricən öz funksiyasını, xüsusilə də maddələr mübadiləsinin müxtəlif növlərinin son məhsullarını orqanizmdən çıxarmaq qabiliyyətini itirir. Nəticədə bu, böyrək çatışmazlığına gətirib çıxara bilər.

  • Şəkərli diabeti olan bütün insanların və xüsusilə də, qoruyucu həssaslığı azalmış və ya itirilmiş (diabetik periferik polineyropatiya) insanların əməl etməli olduqları ayaqlara qulluq qaydaları hansılardır?

    • Ayaqlarınızı hər gün ilıq su və sabunla yuyun. İsti sudan istifadə etməyin – suyun temperaturunu dirsəyinizlə yoxlayın.
    • Ayaqlarınızı yumşaq dəsmalla qurulayın. Barmaq aralarına xüsusi diqqət yetirin.
    • Ayaqlarınızın dərisi quru və çatlamışdırsa, yumşaldıcı kremdən istifadə edin.
    • Corablarınızı/kolqotkalarınızı hər gün dəyişdirin və onların yaxşı vəziyyətdə olmasına diqqət edin.
    • Ayaq ölçünüzə uyğun ayaqqabı geyinin. Geyindiyiniz ayaqqabıların eninin, dərinliyinin və uzunluğunun kifayət qədər olduğuna əmin olun. Bu, ayağınızın ayaqqabının içində hərəkət etməsinin qarşısını almağa kömək edəcəkdir.
    • Hər dəfə ayaqqabılarınızı geyinməzdən əvvəl onların içərisində ayaqlarınızı yaralaya biləcək xırda əşyaların olub-olmamasını yoxlayın.
    • Yeni ayaqqabıları qısa müddət ərzində geyərək yoxlayın. Bu yolla siz ayaqqabının ayaqlarınızı sürtüb-sürtməyəcəyini yoxlaya bilərsiniz.
    • Ayaq dırnaqlarınızı düz şəkildə kəsin. Kənarlarını dərindən kəsməyin. Bunu ilıq duş və ya vanna qəbul etdikdən sonra yerinə yetirmək daha asandır, dırnaqlar daha yumşaq olacaqdır.
    • Ayaqlarınızı mütəmadi olaraq yoxlayın.

    Əgər sizi nə isə narahat edirsə, həkiminizə müraciət edin. Mütəmadi olaraq həkim müayinəsindən keçin.

  • Şəkərli diabetin xroniki ağırlaşmalarının inkişaf etmə səbəbləri hansılardır?

    Ağırlaşmaların əsas səbəbi — uzun müddət ərzində qanda qlükozanın səviyyəsinin yüksək olmasıdır.

    Şəkərli diabetin xroniki ağırlaşmalarının inkişafına meyllilik bütün pasiyentlərdə fərqlidir.

    Şəkərli diabetin xroniki ağırlaşmalarının yaranması sizin xəstəliyə nəzarət etməyinizdən birbaşa asılıdır.

  • İnsulin nədir?

    İnsulin ‒ qlükozanın hüceyrələrə daxil olmasını təmin edən bir hormondur, qlükoza isə ‒ istənilən toxumanın və orqanın həyat fəaliyyəti üçün əsas enerji mənbəyidir. İnsulinin qlükoza üçün hüceyrənin qapısını açan açarla müqayisəsinə dair çox yaxşı bir nümunə vardır. Buna görə də, əgər insulin kifayət miqdarda deyilsə və ya düzgün işləmirsə, qanda və sidikdə şəkərin konsentrasiyası yüksəkdir, hüceyrələr isə bu zaman "aclıq" hiss edirlər, çünki açarın – insulinin olmaması səbəbindən qlükoza üçün hüceyrələrə giriş bağlıdır. Bundan əlavə, insulin orqanizmdə enerjinin piy şəklində ehtiyatda saxlanmasına cavabdehlik daşıyır və zülal molekulları üçün inşaat materialı rolunu oynayan aminturşuların hüceyrələrə daxil olmasına imkan yaradır.

  • Mən "öz şəkərimi hiss edirəm", qanımda qlükozanın səviyyəsini nə üçün ölçməliyəm?

    Özünüzü yaxşı hiss etməyiniz heç də qanınızda qlükozanın hədəf göstərici hüdudlarında olması demək deyildir. Yalnız qlükometrin köməyi ilə ölçmə qanınızda qlükozanın səviyyəsini düzgün şəkildə əks etdirə bilər. Qlükozanın müxtəlif səviyyələrində meydana çıxan simptomlar qeyri-spesifikdir və dəyişə bilərlər. Qlükozanın səviyyəsini ölçmədən müalicənin (şəkərsalıcı preparatların, insulinin dozalarını) dəyişdirilməsi barədə qərarların qəbul edilməsi yolverilməzdir.

Hestasion diabet

Diabet. Bir çoxları onun haqqında eşidib, əhali arasında qanda şəkər səviyyəsinin yüksək olması və insulin inyeksiyaları ilə tanınır. Lakin hamilə qadınlarda baş verən diabet – hamiləlik diabeti və ya hestasion (lat. gestatio, gestare – hamiləlik “içində daşımaq” sözündən əmələ gəlib) diabet haqqında az adam bilir. Hestasion diabet (HD) ilk dəfə hamiləlik dövründə qanda şəkər səviyyəsinin artması ilə ortaya çıxan diabet növüdür və mama-ginekoloqun və ya hamilə qadının özünün düşündüyündən daha tez-tez baş verir. HD, həm ananın sağlamlığı, həm də gələcək uşağın sağlamlığı üçün bir çox mənfi nəticələrə görə hazırda hamiləliyin ən aktual məsələlərindən və mamalıqda ən mürəkkəb problemlərdən biridir. İldən-ilə bütün dünyada diabeti olan insanların sayı artır. Müxtəlif ölkələrdə hestasion diabet tezliyi 1% - 14% arası dəyişməklə, orta hesabla 7%, yəni ildə təxminən 200.000 hal təşkil edir.

Hestasion diabet hamiləlik dövründə ortaya çıxır və doğuşdan sonra keçib gedir.

HD əmələ gəlmə səbəbini anlamaq üçün diabetin özü haqqında təsəvvürünüz olmalıdır. Kimyəvi reaksiyalar prosesində, orqanizminizə daxil olan qida qlükozaya, yəni sadə şəkərə çevrilir. Bütün bunlar mədəaltı vəzinin beta hüceyrələrinin insulin sekresiyası ilə müşayiət olunur. İnsulin hormonu nədir? Bir çoxları bu hormonun şəkəri parçaladığını düşünürlər, amma bu doğru deyil. İnsulin şəkəri qandan (qan damarından) hüceyrəyə daşıyır. İnsulin, sözün əsl mənasında, həmin o açardır ki, “kilidi və qapını açır”. Qlükoza hüceyrə üçün əsas enerji mənbəyidir. İnsulin orqanizm tərəfindən hər saniyə ifraz edilir, lakin qida qəbulu ilə onun ifrazı artır. Normada orqanizm kifayət qədər insulin ifraz edir ki, bunun sayəsində bütün qlükoza qandan hüceyrələrə “gedir”. Diabetdə insulin-şəkər mexanizmi pozulur, nəticədə qlükoza qanda qalır, analizdə onun qanda yüksək olması müəyyən edilir.

Hamilələrdə yeni bir endokrin orqan, plasenta əmələ gəlir. Plasenta bütün zəruri qida maddələrini dölə keçirən damar sistemidir. O, normal hamiləlik üçün vacib olan müəyyən hormonlar ifraz edir, lakin eyni zamanda insulinin düzgün işləməsinə mane olur. Bu, hüceyrələrin insulinə həssaslığının azalması ilə ifadə edilir və insulinə rezistentlik adlanır. Hamilə qadının orqanizmi plasenta hormonlarının təsirini aradan qaldırmaq və qlükoza dəyərlərini normal səviyyədə saxlamaq üçün 2-3 dəfə daha çox insulin ifraz etməlidir. Beləliklə, hamiləliyin özü insulinə həssaslığın fizioloji azalması vəziyyətidir, yəni öz-özlüyündə diabetin inkişafı riskinin bir amildir. Hamilə qadınların əksəriyyətində insulin ifrazının artması qanda qlükoza dəyərlərini normal səviyyədə saxlamağa kömək edir. Ancaq bəzi hamilə qadınlarda bu kifayət etmir və nəticədə qanda qlükoza səviyyəsinin artmasına və hestasion diabetin inkişafına gətirib çıxarır. İnsulinə rezistentliyin inkişafı üçün zaman tələb olunur, bu ani bir proses deyildir, bu səbəbdən hestasion diabetin aşkar edilməsi üçün testlər hamiləliyin 24-28 həftəsində icra edilir. Uşaq doğulduqdan sonra hestasion diabet keçib gedir, çünki diabetin səbəbi olan plasenta doğuşdan sonra artıq olmur. Hestasion diabeti olan qadınların əksəriyyəti sağlam uşaqlar dünyaya gətirir (xüsusilə, onlar qanda qlükozanın səviyyəsini nəzarətdə saxladıqda, təyin edilmiş pəhrizə riayət etdikdə, müntəzəm fiziki hərəkətlər etdikdə və çəkinin artmasını nəzarətdə saxladıqda). Gələcək analar müalicə həkimin tövsiyələrinə mütləq əməl etməlidir, çünki hestasion diabetin idarə olunması normal keçən hamiləlik üçün əsas amildir.

 
  • Hestasion diabetin inkişafının qarşısını almaq mümkündürmü?

    Hestasion diabetin inkişafına kömək edən müəyyən risk amilləri mövcuddur.
    Onların sizdə mövcudluğunu qiymətləndirmək üçün aşağıdakı suallara cavab verin:

    • Artıq çəki və ya piylənmədən əziyyət çəkirsinizmi?
    • Diabeti olan ailə üzvləriniz varmı?
    • Yaşınız 25-dən çoxdurmu?
    • Əvvəlki hamiləlikdə hestasion diabet, düşük və ya ağır çəkili (tam hamiləlikdə çəkisi 4000 qram) ölü uşaq dünyaya gətirmə halları olubmu?
    • Polikistozlu yumartalıqlar sindromunuz varmı?
    • Əvvəllər qan şəkərinin səviyyəsinin artması, məsələn, karbohidratlara qarşı tolerantlığın pozulması və ya "pre-diabet" ilə bağlı problemləriniz olubmu?
    • Sizdə arterial hipertenziya, xolesterol səviyyəsinin artması və ya ürək problemləri varmı?

    Əgər sualların əksəriyyətinə cavabınız “bəli” olubsa, o deməkdir ki, Sizdə hestasion diabetin inkişaf riski yüksəkdir.

  • Məndə hestasion diabeti aşkarlanıb, nə etməliyəm?

    Sizdə hestasion diabeti aşkar edilərsə, həkiminiz Sizi bütün hamiləlik dövründə müşahidə olunmaq üçün endokrinoloqa yönəldəcək. Əksər hallarda, müalicə mərhələsində qəbul edilən karbohidratların miqdarının məhdudlaşdırılması ilə xüsusi bir pəhrizə riayət etmək, hamiləliyin bütün müddəti boyunca müntəzəm şəkildə fiziki baxımdan fəal olmaq, çəkinizi nəzarətdə saxlamaq, qlükoza səviyyəsinə nəzarət etmək kifayətdir. Lakin bəzi hallarda görülən tədbirlər kifayət etmir. Bu halda növbəti addım insulin terapiyasıdır. İnsulin inyeksiyalarından qorxmamalısınız. İnsulin asılılıq yaratmır - bu bir mifdir və bu, həm də doğuşdan sonra qadının insulin terapiyasını davam etdirmək məcburiyyətində qalacağı anlamına gəlmir. Doğuşdan dərhal sonra insulin terapiyası dayandırılır. Bu, qanda qlükoza səviyyəsini normal saxlamaq üçün tələb olunan müvəqqəti tədbirdir. Təəssüf ki, hamiləlik dövründə şəkəri azaldan həblərin qəbuluna icazə verilmir. Doğuşdan sonra hələ də insulin terapiyasına ehtiyac varsa, bu, iki prosesin üst-üstə düşdüyünü göstərir: hamiləlik və tip 1 diabetin başlanması.

  • Hestasion diabet hamiləliyə və körpəmə necə təsir edir?

    Qan şəkəri səviyyəsinin normal həddə saxlanılması, hestasion diabet ilə əlaqəli bir çox fəsadların qarşısını alır. Ananın qanında şəkər səviyyəsi yüksəldikdə, onun böyük bir hissəsi plasenta vasitəsilə körpəyə keçir, bu da cavab olaraq döldə çox miqdarda insulinin ifrazına və dölün aşırı böyüməsinə səbəb olur. Bütün bunlar həm hamiləliyin gedişatını, həm də doğuş prosesini çətinləşdirir. Bundan əlavə, doğuşdan sonra körpədə qan şəkəri səviyyəsinin azalmasına səbəb olur. Hestasion diabetə yaxşı nəzarət etdikdə, bu risklər əhəmiyyətli dərəcədə azalır. Hestasion diabet anadangəlmə anomaliya və deformasiyaların səbəbi deyildir. Anomaliyaların əksəriyyəti hamiləliyin erkən dövründə, yəni 1-ci həftədən 8-ci həftəyə qədər inkişaf edir. Bu səbəbdən hestasion diabeti olan hamilə qadınlarda hamiləliyin 1 trimestri ərzində qan şəkəri səviyyəsi normanı aşmır, bu da dölün normal inkişaf etməsinə imkan verir. Digər diabet növləri istisna təşkil edir.

  • Uşağımda diabet əmələ gələ bilərmi?

    Sizdə hestasion diabetin inkişafı faktı, uşağınızda da diabetin inkişaf edəcəyi anlamına gəlmir. Amma uşağınızda gələcəkdə tip 2 diabetin inkişaf riski artır, xüsusilə piylənmə zamanı. Beləliklə, uşağınızın düzgün qidalanması, normal bədən çəkisi və müntəzəm fiziki aktivliyi bu riski azaltmağa kömək edəcək. Uşağınızın doğulduqda çəkisi 4000 qramdan çoxdursa, o zaman o, uşaq və yetkinlik yaşında piylənmənin və müvafiq olaraq, daha erkən yaşda (30 yaşdan kiçik) tip 2 diabetin inkişafı üzrə risk qrupundadır.

  • Məndə doğuşdan sonra diabet qalacaqmı?

    Uşaq doğulduqdan bir müddət sonra insulinə rezistentliyin inkişafına səbəb olan plasenta "doğulur". Buna görə də, əksər hallarda, hestasion diabet keçib gedir. Buna əmin olmaq üçün doğuşdan 6-12 həftə sonra endokrinoloqa müraciət etmək lazımdır. Əgər Sizə hamiləlik zamanı hestasion diabet diaqnozu qoyulubsa, Siz gələcəkdə tip 2 diabetin əmələ gəlməsi riski qrupuna daxilsiniz, xüsusilə piylənmə, həddən artıq qidalanma faktı və müntəzəm fiziki fəaliyyətin olmaması zamanı. Buna görə hər 3 ildən bir şəkər analizlərini təkrarlamaq və həmçinin çəkini izləmək tövsiyə olunur.

    Sonda bir daha qeyd etmək istəyirəm ki, hamilə qadınlarda diabetin mövcudluğuna baxmayaraq, zamanında diaqnostikanın aparılması, hamiləlik zamanı müalicə həkimin tövsiyələrinə riayət etmə, müşahidə və müntəzəm özünə nəzarət sağlam körpənin doğulmasına kömək edəcək.

    Yadınızda saxlayın ki, hamiləlik pəhriz məhdudiyyətləri, alınan müalicə və ya ciddi ağırlaşmaların qorxusu Sizdə mənfi emosiyalara səbəb olmamalıdır. Sizin müsbət nəticəyə pozitiv münasibətiniz və ixtisaslaşmış mütəxəssislərin nəzarəti uğurlu hamiləlik və doğuşun təminatıdır.

Hamiləlik və diabet

Dünyaya uşaq gətirmək qərarı hər bir cütlüyün həyatında ən vacib qərarlardan biridir. Hamiləlik qadına xoş emosiyalar bəxş etməklə yanaşı, həm də ailədə sevinc dolu yeni mərhələnin başlanğıcına səbəb olur. Bununla yanaşı, unutmayaq ki, hər yeni hamiləliyin gedişatı tam fərqli, hətta ağırlaşmalarla ola bilər. Diabeti olan qadınlar üçün (tip 1, tip 2, həmçinin hestasion diabeti inkişaf edən qadınlar) hamiləlik diqqətli planlaşdırma və hazırlıq tələb edir. Hamiləlik dövründə diabet uşağın sağlam doğulmasının mümkünlüyünü istisna etmir, amma dölün bətndə daşınması üçün sizdən orqanizmin hazırlanmasına yönəlmiş xüsusi ehtiyat tədbirlərin görülməsini tələb edir.

Diabetin tipindən asılı olmayaraq, həm hamiləlik dövründə, həm hamiləlikdən əvvəl qanda şəkərin səviyyəsini diqqətlə yoxlamaq lazımdır. Bu, Sizdə və uşağınızda mümkün ağırlaşmaların meydana gəlmə riskini azaltmağa kömək edəcək. Həkiminiz hamiləliyi planlaşdırmağa Sizə kömək edəcək, Sizə lazım olan məlumat və dəstəyi verəcək. Bundan başqa, o, qan şəkərinə nəzarətin yaxşılaşdırılmasına və insulin dozanızın tənzimlənməsinə kömək edəcək. Hamiləlik dövründə həb şəklində şəkərsalıcı dərmanlar qəbul etmək qadağandır, çünki onlar dölə potensial zərər verə bilər. Buna görə diabeti olan qadınlara hamiləlik dövründə yalnız insulin inyeksiyalarını vurmağa tövsiyyə olunur.

Araşdırmalar sübut edib ki, sağlam uşaq dünyaya gətirməyə mane olan amil anada diabetin olması deyil, yüksək qan şəkəridir. Buna görə də, hamiləliyin uğurlu nəticələnməsi üçün diabeti olan qadınlar qan şəkəri səviyyəsini mümkün qədər normal səviyyəyə gətirməlidirlər.

Lakin heç kim hər şeyin asan və sadə olacağına söz vermir. İlk növbədə, diabeti olan, xüsusən də özünə qeyri-müntəzəm olaraq nəzarət edən və/və ya hər 3 ayda bir dəfə qlikohemoqlobini yoxlatmayan (normal HbA1C <6,4%) qadınlarda planlaşdırılmamış hamiləlik istisna edilir. Qadının hamilə olduğunu bilməsi 6-7 həftə çəkə bilər; bu müddət ərzində döl demək olar ki, tamamilə formalaşmış olur: onun beyni, onurğası, bağırsaqları, ağciyərləri, ananın qanı ilə birlikdə tənzimlənən qan dövranına sahib ürəyi olur. Ananın diabeti dekompensasiya vəziyyətindədirsə, uşaqda da qan şəkəri səviyyəsi artır. Hiperqlikemiya, döldə orqanlarının yaranmasına təsir göstərə biləcək metabolik proseslərin pozulmasına səbəb olur. Buna görə də, dölün anadangəlmə qüsurları kimi təhlükəli ağırlaşma, hamiləlik faktının müəyyən edilməsindən əvvəl də inkişaf edə bilər. Yüksək qan şəkəri fonunda baş verən hamiləlik, anada diabetik ağırlaşmaların sürətli inkişafına və proqressivləşməsinə səbəb olur. Nəticədə, planlaşdırılmamış hamiləlik həm ana, həm də körpə üçün təhlükəli hesab edilir.

DİABETLİ QADINLARDA HAMİLƏLİK ƏVVƏLCƏDƏN PLANLAŞDIRILMALIDIR!

Hamiləliyə hazırlıq prosesi mayalanmadan ən azı 3-6 ay əvvəl başlanılmalıdır. Yəni, bu müddət ərzində qandakı şəkərin səviyyəsini gündə 7-8 dəfə və ya daha çox ölçərək faktiki olaraq mükəmməl kompensasiyaya nail olmaq lazımdır. Unutmayın ki, hamiləlikdən əvvəl kompensasiya nə qədər davamlı və yaxşı olarsa, onun uğurlu nəticələnməsinə dair ümid bir o qədər çox olar.

HAMİLƏLİK DÖVRÜNDƏ QANDA HBA1C SƏVİYYƏSİ

Fiziki işin intensivliyindən və qida qəbulundan asılı olaraq tez-tez dəyişən normal qan şəkəri səviyyəsinin göstəricilərindən fərqli olaraq, qlikohemoqlobin (HbA1c) səviyyəsi yavaş-yavaş dəyişir ki, bu da diabetin müalicəsinin uğurunu qiymətləndirmək üçün bu göstəricinin etibarlılığını təmin edir. Məhz bunun sayəsində HbA1c analizi ilk trimestr ərzində diabetin idarə edilməsinin əsas göstəricisi hesab olunur. Əgər Siz şəkərin səviyyəsini aşağı salan həblər qəbul edirsinizsə, həkiminiz mayalanmadan bir neçə ay əvvəl insulin inyeksiyalarına keçməyə Sizə kömək edəcək. Narahat olmayın, bu proses yalnız körpə doğulana qədər və laktasiya dövründə davam edəcək. Hamiləlik bədən üçün böyük bir yükdür, buna görə də sağlamlığınıza zərər verməyəcəyinə əmin olmaq üçün bir sıra mütəxəssislərlə məsləhətləşmək mütləqdir.

Bunun üçün tələb olunur:

  • Endokrinoloqun konsultasiyası.
  • Ginekoloq tərəfindən kompleks müayinə, sidik-cinsiyyət infeksiyaların əsaslı müalicəsi.
  • Oftalmoloqun konsultasiyası və göz dibinin müayinəsi. Zərurət yarandıqda – lazer fotokoaqulyasiyası (göz dibinin patoloji cəhətdən dəyişilmiş damarlarının partlamasının və qanaxmanın qarşısını almaq üçün onların yandırılması).
  • Böyrək funksiyalarının dəqiq müayinəsi.
  • Nevropatoloq, kardioloq və terapevtin konsultasiyaları.

Bütün bunlar diabet və digər xəstəliklərin mövcud ağırlaşmalarını sabitləşdirmək üçün lazımdır. Əgər Siz daimi şəkildə başqa xəstəliklərə və ya diabetin ağırlaşmalarına qarşı dərman qəbul edirsinizsə, qabaqcadan həkimdən onların dölə təsiri və lazım olduqda, onları nə ilə əvəz edə biləcəyiniz barədə məlumat alın.

Hamiləliyə nisbi əks göstərişləri var:

  • Diabetin dekompensasiyası, НbА1С > 6,3 %.
  • Qlikemiyanı müstəqil şəkildə idarə edə bilməmə.
  • Sidik- cinsiyyət infeksiyası.

Hamiləlik aşağıdakı hallarda əks göstərişdir:

  • Ürəyin işemik xəstəliyi.
  • Böyrək çatışmazılığı: proteinuriya (sidikdə zülal) > 2 q/gündə, qanda kreatinin səviyyəsinin yüksək olması.
  • Ağır qastroenteropatiya: qastroparez, ishal.

Beləliklə, Siz ailə üzvlərinin və yaxınlarınızın səbri və dəstəyi sayəsində tibbi müayinədən keçmisiniz və mükəmməl kompensasiya əldə etmisiniz. Bundan sonra kontrasepsiyanın dayandırılması barəsində həkiminizlə danışa bilərsiniz. Hamiləliyi evdə təyin etmək üçün hamiləlik testi alın və hamilə olduğunuzdan şübhələndiyiniz təqdirdə laboratoriyada hamiləlik faktını müəyyən etmək üçün ginekoloqunuza müraciət edin.
Hamiləliyin ilk günlərindən endokrinoloq və mama-ginekoloqun nəzarəti altında olmalısınız.

HAMİLƏLİK ZAMANI PƏHRİZ

Hamiləlik dövründə pəhrizə riayət etmə xüsusi əhəmiyyət kəsb edir, çünki bundan sonra, bütün hamilə qadınlar kimi, Siz iki nəfərin əvəzinə qidalanırsınız. Tip 2 diabet zamanı pəhrizinizə riayət etmək xüsusilə vacibdir. Hipo- və ya hiperqlikemiya hallarının qarşısını almaq üçün rasionunuzda dəyişiklik etməlisiniz. Bundan əlavə, qəbul etdiyiniz qidanın dölün düzgün inkişafı üçün lazım olan bütün maddələri özündə ehtiva etdiyinə əmin olmalısınız. Diabeti olan hamilə qadınlar sağlam, balanslaşdırılmış pəhriz qaydalarına əməl etməlidir. Düzgün qidalanmanın vərdiş halına gəlməsi və gündəlik həyatınızın bir hissəsi olması üçün hələ mayalanmadan əvvəl sağlam balanslaşdırılmış pəhrizə riayət etməyə başlayın.

HAMİLƏLİK ZAMANI FİZİKİ FƏALİYYƏT

Fiziki fəallığınızı məhdudlaşdırmayın - hamiləlik zamanı fiziki fəaliyyət Sizə sağlam bədən quruluşuna sahib olmağa imkan yaradacaq. Müntəzəm olaraq idmanla məşğul olmaq hamiləlikdə tez-tez rast gəlinən bəzi problemlərin, o cümlədən ayaqlarda spazmaların, varikoz damar genişlənməsinin və yorğunluğun qarşısını alacaq. Hamiləlikdən əvvəl aktiv həyat tərzi keçirmirdinizsə, bir gündə öz vərdişlərinizi dəyişməyə və buraxılmış məqamlara yetişməyə cəhd etməyin — idmanla qədərində məşğul olmağa çalışın. Hamilə qadınlar üçün nəzərdə tutulmuş gəzinti, üzgüçülük və ya xüsusi qrup məşğələlərinə getmək xoşunuza gələ bilər. Bundan başqa, qida qəbulundan sonra fiziki hərəkətlə məşğul olmaq Sizə qanda şəkərin səviyyəsini azaltmağa və onun kəskin sürətdə dəyişməsinin qarşısını almağa kömək edəcək — bu həm tip 1, həm də tip 2 diabet zamanı insulinə tələbatın azaldılmasının təbii üsuludur. Diabeti olan qadınlarda hamiləliyin gedişatının öz xüsusiyyətləri vardır.

Hamiləliyin I trimestrini (1-12 həftə) ən vacib dövr adlandırmaq olar. İki kiçicik hüceyrədən (ananın yumurta hüceyrəsindən və atanın spermatozoidindən) gələcək uşaq formalaşmağa başlayır. Məhz bu mərhələdə bütün həyati orqanların əsası qoyulur, ana və körpə arasında bağlılığı yaradan orqan - plasenta formalaşır. Onun vasitəsilə körpə oksigenlə yanaşı, böyümə və inkişafı üçün lazım olan qidanı alacaq. 1-ci trimestrdə anada hiperqlikemiya və ketoasidoz dölün orqanlarının formalaşmasına dərhal təsir göstərəcək. Buna görə də, bu dövrdə insanın özünə qulluq etməsi xüsusilə vacibdir. Unutmayın ki, orqanizminiz bu dövrdə bir qədər fərqli rejimdə işləməyə başlayır. Hamiləliyin erkən dövründə insulinə qarşı daha həssas olursunuz, bu da Sizdən daha kiçik dozalarda insulin qəbulunu tələb edə bilər. Eyni zamanda, şəkərin aşağı səviyyəsində, 9-12 mmol/l olan zaman, aseton əmələ gələ bilər. Özünüzə qarşı diqqətli olun, tez-tez qan şəkəri səviyyəsini ölçməyi unutmayın. Hiperqlikemiya və ketoasidoz Sizin və körpəniz üçün təhlükəlidir. Birinci trimestrdə bir çox qadınlarda toksikoz olur. Ürəkbulanma və hətta qusma halları baş verə bilər. Bunlar, demək olar ki, bütün hamilə qadınlarda baş verir. İstənilən halda, asetonu təyin etmək üçün sidik analizini vermək daha məqsədəuyğundur. Qusmadan sonra hipoqlikemiyanın qarşısını almağa çalışın. Əgər Siz artıq insulin vurmusunuzsa və yemək yeyə bilmirsinizsə, yüngül karbohidrat (şirə, şirin çay) qəbul edin. Birinci trimestrdə hər 2-4 həftədən bir planlı və istənilən təcili hallarda mütləq şəkildə həkimlə konsultasiyalar aparılmalıdır.

II trimestr (13 - 27 həftə) bir çoxları hamiləliyin ən rahat dövrü hesab edir. Toksikoz halları artıq keçib, qadın yeni vəziyyətinə "öyrəşir". Təxminən 13-cü həftədən etibarən körpənin öz mədəaltı vəzi fəaliyyətə başlayır. Gələcək ananın qan şəkəri yüksəkdirsə, uşaq həddindən artıq miqdarda insulin ifraz edir (hiperinsulinemiya inkişaf edir). Ana qanının plasentadan daxil olması dayandığı səbəbdən uşaqda doğulduqdan dərhal sonra hiperinsulinemiya nəticəsində diabetik fetopatiya və hipoqlikemiya yarana bilər. 20-ci həftədə dölün ultrasəs müayinəsi mütləq şəkildə icra edilir. Anadangəlmə patologiyanın əlamətləri aşkar edilərsə, çox ehtimal ki amniosentez - amniotik mayenin təhlili prosedurası icra ediləcəkdir. Bu trimestrdə yenidən okulistin qəbuluna getmək zəruridir. 26-cı həftədə körpəniz artıq səsinizi eşidə bilir. Ünsiyyətə başlaya bilərsiniz!

III trimestrdə (28-ci həftədən) hər həftə həkimin qəbuluna getmək lazımdır. Qida rasionunuza diqqət edin - o balanslaşdırılmış olmalıdır. Sizə nə qədər ÇV (çörək vahidi) lazım olacağı barəsində endokrinoloqunuzla məsləhətləşin, çünki böyüyən döl ananın qidalanmasının kalori miqdarının artmasını tələb edir. Doğuşdan bir neçə həftə əvvəl qan şəkərini və dölün vəziyyətini daha yaxından izləmək lazımdır. Artıq doğuşun üsulunu seçmək vaxtıdır. Dölün ölçü və mövqeyi normal olduqda üstünlük fizioloji doğuşa verilir. Diabeti olan qadınlarda kompensasiya lazımi səviyyədə olduqda, onlarda doğuş prosesi digər qadında olduğundan təhlükəli deyildir.

DOĞUŞDAN SONRA.

Uşaq doğulandan sonra özünə nəzarət azalmamalıdır, çünki laktasiya zamanı ağır hipoqlikemiya təhlükəsi artır. Diabet əmizdirmə üçün əks göstəriş ola bilməz. Əmizdirmək uşağınız üçün çox yaxşıdır, çünki ana südü körpənizin ehtiyacları üçün ən uyğun qidadır. Süd vermək enerji tələb edir, buna görə də hipoqlikemiya hallarının baş verməsi mümkündür. Əmizdirmə səbəbindən qida qəbulunu təxirə salmayın, rejiminizi diqqətlə qaydaya salın. Əmizdirmə zamanı sidikdə laktoza olur, buna görə də sidikdə şəkəri ölçdükdə nəticəsi yanlış müsbət çıxacaq. Qlikemiya səviyyəsinə nəzarət edin. Doğuşun uğurla başa çatdırılmasından sonra, özünə nəzarət üsullarına tam şəkildə yiyələnəcəksiniz. Bu vərdişləri tərgitməyin. Bu Sizə, uzun və maraqlı bir ömür sürməyə və gözəl, sağlam uşaqlar yetişdirməyə kömək edəcək.